Press ESC to close

Afrodyzjaki dla kobiet – zobacz co zaproponować swojej partnerce

Afrodyzjaki wykorzystywane są w kulinariach od setek lat. Pokarmy, które działają stymulująco na nasze samopoczucie, rozbudzają zmysły i wprawiają w doskonały nastrój, chętnie podawane są w eleganckich restauracjach i przyrządzanych na romantyczne kolacje przez pary. Jednak czym tak naprawdę są afrodyzjaki i w jaki sposób działają?

Afrodyzjak – co to takiego?

Afrodyzjakami nazywamy wszelkie pokarmy – m.in. owoce, warzywa, gatunki mięs, przyprawy czy słodkości – które delikatnie pobudzają i pozytywnie wpływają na produkcję endorfin czyli hormonów, które odpowiedzialne są za uczucie szczęścia. Afrodyzjaki wprawiają w lepszy nastrój, mogą pozytywnie wpływać na potencję oraz zwiększają chęć na miłosne igraszki. Niektóre z nich działają delikatnie i zmysłowo, są wykorzystywane jako dodatek do dań i deserów, inne zaś – takie jak wyciąg z drzewa johimbina – stosowane są nawet do produkcji środków farmaceutycznych.

W wielu kulturach do dziś wierzy się w magiczne właściwości afrodyzjaków, które mogą powodować nawet silne uczucia względem drugiej osoby. W rzeczywistości za działanie odpowiadają różne substancje zawarte w niektórych produktach, które wykazują konkretne właściwości i wpływ na ludzki organizm.

Afrodyzjaki – które z nich wybrać?

1. Słodycze

Wśród słodkości najsilniejszym afrodyzjakiem jest klasyczne kakao, z którego produkowana jest m.in. czekolada. Ten słodki przysmak warto połączyć z owocami, które uznawane są za afrodyzjaki – bananami i truskawkami. Podobne działanie wykazują niektóre orzechy (np. orzechy włoskie), miód oraz przyprawy korzenne (imbir, cynamon, kardamon), które często wykorzystywane są do produkcji różnych deserów. Nie zapominajmy o wanilii! Lody waniliowe z dodatkiem czekolady i bakalii to świetny afrodyzjak, który rozpali zmysły i poprawi samopoczucie.

2. Przyprawy

Miłośnicy pikantnych smaków z pewnością zdają sobie sprawę jak bardzo na nasz organizm oddziałują konkretne przyprawy. Niektóre z nich pobudzają, inne uspokajają. Mogą łagodzić różne dolegliwości, a nawet poprawiać samopoczucie i pozytywnie wpływać na potencję. Wśród przypraw afrodyzjakami są m.in. chrzan, chilli, pieprz kajeński, czosnek, a także łagodniejsze ziołowe mieszanki na bazie aromatycznego oregano, smakowitego lubczyku czy intensywnej gałki muszkatołowej.

3. Owoce morza

Nie bez powodu owoce morza często serwowane są na romantycznych kolacjach. Krewetki, kalmary, małże i kawior to nie tylko pokarmy wyjątkowo eleganckie i ekskluzywne, ale również chętnie stosowane jako afrodyzjaki. Nie można zapomnieć również o rybach: w roli afrodyzjaków sprawdzą się sardynki i wykwintne mięso z rekina, a także nasze swojskie pstrągi.

4. Owoce i warzywa

Wśród wielu grup afrodyzjaków warto wyróżnić całą masę warzyw i owoców, których spożywanie poprawia nastrój i pozytywnie wpływa na potencję. Do afrodyzjaków należy zaliczyć m.in. awokado, wspomniane już banany i truskawki, seler naciowy, szparagi i daktyle.

5. Mięso i nabiał

Podanie wykwintnego mięsa jest zawsze świetnym pomysłem na randkę. Nie każdy gatunek jednak działa jak afrodyzjak! Wśród nich najlepsze działanie ma dziczyzna (w tym również sarnina czy mięso z bażanta lub kaczki) oraz wołowina (w szczególności średnio wysmażona, w formie steków lub gulaszów). Na randce sprawdzi się również deska serów (m.in. sery kozie i owcze). Wśród produktów odzwierzęcych za afrodyzjak uznawane są także wyjątkowo zdrowe i pełne wartości odżywczych jaja przepiórcze.

Napoje na randkę

Co podać do picia podczas ranki? Wśród alkoholi znajduje się wiele afrodyzjaków. Najsilniejsze działanie wykazuje szampan (szczególnie w towarzystwie truskawek i czekolady lub innych deserów) oraz wino białe lub czerwone w zależności od rodzaju dania. Do cięższych mięs, serów i dań na bazie makaronu podaje się głównie wytrawne lub półwytrawne wina czerwone, zaś do ryb i owoców morza – lekkie wina białe. W upalnych, parnych miesiącach wina białe można podać z dodatkiem owoców, odrobiny wody gazowanej i kilku kostek lodu.