Odchudzanie Przepisy na zdrowe schudnięcie

Zdrowe jedzenie wcale nie musi być niesmaczne. Jest wiele produktów, które wydają się niezbyt dobre, jednak po odpowiednim przyrządzeniu, smakują nawet największym fanom fast foodów. Co to takiego?

Kasze

Do wyboru do koloru. Gryczana, jaglana, pęczak, jęczmienna lub kuskus. Wszystkie mają mnóstwo wartości odżywczych a dodatkowo świetnie komponują się z wieloma smakami i i są bardzo plastyczne. Kaszę gryczaną możemy jeść zamiast ziemniaków. Dobrze komponuje się z mięsem. Ponadto, placuszki z kaszy gryczanej i twarogu to naprawdę przysmak. Dla mięsożernych, można do placuszków dodać paski drobiowej, chudej wędliny. Możemy przygotować ich więcej a przez kolejne 2 dni jedynie odgrzewać. Kasza jaglana to świetna podstawa do słodyczy. Można upiec z niej babkę z bakaliami lub przygotować smaczne i ciepłe śniadanie dodając suszone i świeże owoce. Kasze maja mnóstwo składników odżywczych i witamin i dają bardzo dużo energii.

Warzywa strączkowe

Fasola, soczewica, ciecierzyca. Bardzo zdrowe i na tyle mało intensywne w smaku, że możemy z nich wyczarować swoje smaki. Z ciecierzycy możemy stworzyć doskonałe przekąski do wieczornego filmu. Wystarczy podgotować ciecierzycę, dodać trochę dobrej jakości oleju i wrzucić do piekarnika. Miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz – zaskoczą największego fana chipsów. Soczewica do dobre źródło białka, dlatego wegetarianie często jej używają. Można przyrządzić z niej bardzo smaczne zupy, dodać do sałatek a nawet zrobić bezmięsne burgery, które nie tuczą a dodają energii.

Odpowiednio przyrządzone warzywa i zielenina to także obietnica niepowtarzalnego smaku. Najważniejsze, aby zastanawiać się nad tym, co wkładamy na swój talerz.